Berghutten in de Dolomieten

Van zonsopkomst tot zonsondergang op de berg

Met een huttentocht op mountainbike slaap je elke dag in een andere berghut. In het Italiaans is dit een ‘rifugio’. Slapen boven op de berg is een geweldige ervaring. Alle berghutten hebben een prachtige ligging boven de 2000 meter, gelegen op bergkammen en met adembenemdde uitzichten over de Dolomieten. Ver weg van de bewoonde wereld voel je je één worden met de natuur. De berghutten maken de huttentocht op mountainbike tot een unieke mountainbike vakantie. 

Comfortabel, duurzaam en luxe

Van oudsher zijn de berghutten primitieve schuilplaatsen voor de oorspronkelijk bewoners van de Dolomieten. Vroeger werd er gebruik van gemaakt om te schuilen bij slecht weer, de hutten boden een dak boven je hoofd en niet veel meer. Om warm te worden, moest er een vuur gemaakt worden en sliep je dicht tegen elkaar aan. Tegenwoordig zijn deze schuilplekken getransformeerd tot comfortabele, duurzame en luxe berghutten voorzien van alle gemakken en faciliteiten. De meeste berghutten hebben hun eigen waterbron, deze voorziet jou van het meest zuivere bergwater vol met natuurlijke mineralen. Daarnaast zijn er bij de bouw van de hutten hoofdzakelijk duurzame materialen gebruikt. Bij het ontbijt en diner zijn er veel producten en ingrediënten die direct uit de regio komen. Veel groentes, kruiden en bessen worden ook zelf onderhouden in een kruiden-, moesttuin of geplukt op de almen en in het bos. In de berghutten zijn ook gewoon warme douches aanwezig en hebben de bedden een dekentje en kussen. 

'Camerata'

In de ‘rifugi’ slaap je op een ‘camerata’, dit is een groepskamer van meestal zes tot acht personen. In een camerata slaap je in een éénpersoonsbed of stapelbed, deze zijn voorzien van een dekbed en kussen. In een enkele rifugo slaap je onder een simpel dekentje en en is een lakenzak nodig. 

Wel handig om mee te nemen in de berghut zijn:

  • gemakkelijke huisschoenen
  • comfortabele huttenkleding
  • mini tandenborstel + tandpasta
  • mini douchegel
  • plastic zakjes om natte spullen in te bewaren
  • oordopjes
mountainbike huttentocht dolomieten van trail experience

Na aanmelding ontvang je een complete paklijst voor in je rugzak. Hoe minder spullen je meeneemt, hoe comfortabeler je op de mountainbike zit.

Traditionele gerechten en verse ingrediënten

Na een lange dag op de mountainbike is het belangrijk om goed te eten en veel water en andere lekkere drankjes te drinken. Dit kun je uitstekend doen op de berghut! In de avond heb je de keuze uit een meergangen diner bestaand uit een ‘primi’ en ‘secundi’, een voorgerecht en hoofdgerecht. Tussendoor is er een salade buffet en het diner wordt afgesloten met een Italiaans nagerecht. Daarnaast worden er natuurlijk ook geweldige rijke wijnen uit de streek geserveerd.

De Italiaanse keuken met zijn overheerlijke pasta’s en een premium vleesgerechten zijn opzich al reden genoeg om mee te gaan op MTB huttentocht! In de hutten wordt namelijk gekookt met verse ingrediënten en veel passie en liefde. Ook de wijnkaarten bieden in de berghutten een rijk assortiment. Er zijn uiteraard ook keuzes voor vegetarische gangen. Bij het ontbijt is er ruime keuze uit een diverse broodjes, croissants, yoghurt met fruit en muesli en een gekookt eitje, daarmee kun je de mountainbike dag weer goed starten!

'Huttengaudi'

In de avonden is er op de hut altijd een heerlijke sfeer, iedereen heeft na een lange dag op de mountainbike een voldaan gevoel en er worden nog even lekker wat drankjes uit de streek gedronken. Alle gereden routes en trails van de dag worden nog even besproken en sterke verhalen worden verteld. De route van de volgende dag wordt natuurlijk ook nog verteld door de gids, weer zo’n 50-60 kilometer, een aantal gave single trails, vijf of zes liften pakken en rond de 500 hoogtemeters klimmen. Niet te laat naar bed dus, het is ook al weer bijna 22:00 uur, dan is het ‘huttenruhe’, misschien pakt de huttenwirt nog wel z’n trompet erbij en speelt een laatste liedje voor ons? Dit is ‘huttengaudi’ op en top. 

sunrise-trail-experience

Volg ons op de socials en blijf op de hoogte van de laatste reizen en nieuwste routes en trails!