Berghutten in de Dolomieten

Van zonsopkomst tot zonsondergang op de berg, na een lange mountainbike dag is het belangrijk dat je in een lekker bedje weer tot rust kunt komen om jezelf op te laden en de volgende dag weer volop te kunnen genieten van het mountainbiken. Daarom slaap je tijdens de MTB huttentocht in luxe berghutten.

Met een huttentocht op mountainbike slaap je elke dag in een andere berghut. In het Italiaans is dit een ‘rifugio’. Slapen boven op de berg is een magische ervaring. Alle berghutten hebben een prachtige ligging boven de 2000 meter, gelegen op bergkammen en met adembenemende uitzichten over de Dolomieten. Ver weg van de bewoonde wereld, voel je je één worden met de natuur. De berghutten maken de huttentocht op mountainbike tot een unieke mountainbike vakantie. 

Comfortabel, duurzaam en luxe berghutten

Van oudsher zijn de berghutten primitieve schuilplaatsen voor de oorspronkelijk bewoners van de Dolomieten. Vroeger werd er gebruik van gemaakt om te schuilen bij slecht weer, de hutten boden een dak boven je hoofd en niet veel meer. Om warm te worden, moest er een vuur gemaakt worden en sliep je dicht tegen elkaar aan. Tegenwoordig zijn deze schuilplekken getransformeerd tot comfortabele, duurzame en luxe berghutten voorzien van alle gemakken en faciliteiten. De meeste berghutten hebben hun eigen waterbron, deze voorziet jou van het meest zuivere bergwater vol met natuurlijke mineralen. Daarnaast zijn er bij de bouw van de hutten hoofdzakelijk duurzame materialen gebruikt en zie je dat er boven op berg steeds meer duurzame energiebronnen gebruikt worden. Bij het ontbijt en diner zijn er veel producten en ingrediënten die direct uit de regio komen. Veel groentes, kruiden en bessen worden ook zelf onderhouden in een kruiden-, moestuin of geplukt op de almen en in het bos. In de berghutten zijn gewoon warme douches en handdoeken aanwezig en hebben de bedden een, laken, deken en kussen. 

Slapen op een 'camerata'

In de ‘rifugio’ slaap je op een ‘camerata’, dit is een meer persoonskamer van meestal vier tot acht personen, maar dit kan ook meer zijn. In een ‘camerata’ slaap je in een eenpersoonsbed of stapelbed, deze zijn voorzien van lakens, dekbed en een kussen. Ook krijg je in alle berghutten tijdens onze MTB huttentocht een handdoek voor het douchen. In een enkele rifugio slaap je onder een simpel wollen dekentje, daarvoor is een lakenzak nodig. Dit is een dunne slaapzak en zorgt voor extra comfort en hygiëne tijdens het slapen. Er zijn ook berghutten waar je een tweepersoons of vierpersoons kamer kunt reserveren voor net wat meer privacy, dit kan tegen een meerprijs worden aangevraagd.

Wel handig om mee te nemen in de berghut zijn:

  • gemakkelijke huisschoenen / huttensloffen
  • comfortabele huttenkleding
  • mini tandenborstel + tandpasta
  • mini douchegel
  • leesboek of spelletje kaarten
  • oordopjes voor ’s nachts
  • cash geld
in de berghut slaap je op meer persoons slaapkamers

Na aanmelding ontvang je een complete paklijst voor in je rugzak. Hoe minder spullen je meeneemt, hoe comfortabeler je op de mountainbike zit. Maar neem zeker de noodzakelijke spullen mee, zoals een goede mountainbike rugzak, fietskleding en bescherming (helm), een E.H.B.O. set, reparatie set en tools. 

Traditionele gerechten en verse ingrediënten

Na een lange dag op de mountainbike is het belangrijk om goed te eten en veel water en andere lekkere drankjes te drinken. Dit kun je uitstekend doen op de berghut! In de avond heb je de keuze uit een meergangen diner bestaand uit een ‘primi’ en ‘secundi’, een voorgerecht en hoofdgerecht. Tussendoor is er een salade buffet en het diner wordt afgesloten met een Italiaans nagerecht. Daarnaast worden er natuurlijk ook geweldige rijke wijnen uit de streek geserveerd.

in Italië worden overheerlijke wijnen geserveerd bij de diners

De Italiaanse keuken met zijn overheerlijke pasta’s en een premium vleesgerechten zijn op zich al reden genoeg om mee te gaan op MTB huttentocht! In de hutten wordt namelijk gekookt met verse ingrediënten en veel passie en liefde. Ook de wijnkaarten bieden in de berghutten een rijk assortiment. Er zijn uiteraard ook keuzes voor vegetarische gangen. Bij het ontbijt is er ruime keuze uit een diverse broodjes, croissants, yoghurt met fruit en muesli en een gekookt eitje, daarmee kun je de mountainbike dag weer goed starten!

'Huttengaudi'

In de avonden is er op de hut altijd een heerlijke sfeer, iedereen heeft na een lange dag op de mountainbike een voldaan gevoel en er worden nog even lekker wat drankjes uit de streek gedronken. Alle gereden routes en trails van de dag worden na besproken en sterke verhalen verteld. De mountainbike route en trails van de volgende dag worden na het diner ook uitvoerig besproken door de gids, weer zo’n 50-60 kilometer, een aantal gave single trails, vijf of zes liften pakken en rond de 500 hoogtemeters klimmen. Niet te laat naar bed dus, het is ook al weer bijna 22:00 uur, dan is het ‘hüttenruhe’, misschien pakt de hüttenwirt nog wel even z’n trompet erbij om een laatste liedje voor ons te spelen? Dit is ‘hüttengaudi’ op en top. 

prachtige sunrise vanaf de berghut

Volg ons op de socials en blijf op de hoogte van de laatste mountainbike reizen en nieuwste routes en trails!