Welke mountainbike neem ik mee op MTB huttentocht?

Ga mee met jouw favoriete mountainbike!

Ga je mountainbiken in de Italiaanse Dolomieten? Dan moet je wel de juiste mountainbike meenemen! Je kunt met veel verschillende type mountainbikes de MTB huttentocht in de Dolomieten rijden. Denk aan een Enduro mountainbike, Trail mountainbike, een crosscountry full-suspension mountainbike (XC-fully) of de E-mountainbike.. 

Met de mountainbike groepsreis maak je gebruik van een liftpas en ga je het overgrote gedeelte van de hoogtemeters met de lift omhoog, dit kan variëren van 3000 tot wel 4000 hoogtemeters. Dit zal dus ook ongeveer het aandeel zijn van de downhill meters. Het is tijdens een MTB huttentocht in combinatie met een liftpas, een stuk comfortabeler en veiliger om met een full-suspension Enduro of Trail mountainbike met tenminste 140/150mm veerweg te rijden, dit model is perfect gebalanceerd voor de verhouding klimmen en afdalen tijdens deze MTB huttentocht. 

Het is ook mogelijk om met een trail georiënteerde hardtail de MTB huttentocht te rijden. Met 29″ wielen, brede banden met profiel voor in de bergen en een goede voorvork met tenminste 120/130mm veerweg en veel ervaring met trails in de bergen zijn dan wel belangrijke uitgangspunten. Dit type is vooral geschikt als je zonder een liftpas de XC huttentocht wilt rijden. 

Hieronder lees je een aantal opties die mogelijk zijn om als mountainbike mee te nemen op een MTB huttentocht.

Tips voor je (eigen) mountainbike

Als je met je eigen mountainbike wilt deelnemen aan een MTB huttentocht, houd dan, naast het type mountainbike, ook rekening met de volgende punten:

De voorkeur gaat uit naar wielen met 29 inch. Daarmee rol je soepel en comfortabel over obstakels, zoals stenen en wortels. Deze wielmaat biedt je de beste grip, controle en comfort. Met 27,5 inch wielen ben je weer een stukje wendbaarder op smalle trails met krappe switchbacks. Wielmaat met 26 inch raden we af.

Een brede band van 2.4 inch of meer, met grote noppen bieden je de meeste grip, demping en controle op rotsachtig terrein in de bergen.

Een ‘must have’ voor de MTB huttentocht in combinatie met liftpas. Met een ‘dropper’ verstel je je zadel gemakkelijk en snel omhoog voor een klim en omlaag voor een afdaling. 

Flat pedals bieden je meer comfort in de afdaling en laten je gemakkelijk en snel op en af stappen op technische trails t.o.v. click pedals. Dus voor alle MTB huttentochten adviseren wij flat pedals, behalve bij de XC huttentocht zonder liftpas kun je overwegen om met click te rijden als je hier veel ervaring mee hebt.

Veel vering biedt je meer comfort en controle tijdens lange afdalingen, 140 – 160 mm is zeker geen overbodige luxe! Trail en Enduro mountainbike zijn hiervan voorzien. Ga jij de MTB huttentocht met liftpas rijden? Neem dan één van deze modellen. Ga jij een XC huttentocht zonder liftpas rijden? Dan kun je prima met een XC fully 120 mm of hardtail met trail allure, dit is een hardtail met zeer goede voorvork. 

Zorg voor de start van de MTB huttentocht dat er nieuwe remblokken op je mountainbike zitten en neem reserve remblokken mee voor jouw type remmen. Met de MTB huttentocht rijd je veel downhill meters en slijten je remblokken zeer snel. 

Zorg voor een cassette met voldoende tandwielen op je grootste blad om steile klimmen te bedwingen. Er zijn namelijk een aantal zeer steile klimmen op de routes die je zonder goed bergverzet niet op komt. Als je een aandrijving van 1×12 hebt, zijn 50-52 tanden op je grote blad het advies.

Verschillen in full-suspension mountainbikes

In de categorie full-suspension mountainbikes zijn er vijf verschillende types te onderscheiden:

  • Cross-country full-suspension mountainbike (XC fully)
  • Trail mountainbike
  • Enduro mountainbike (meest geschikt i.c.m. liftpas)
  • Downhill mountainbike
  • E-fully mountainbike

Alle full-suspension mountainbikes zijn geschikt om een MTB huttentocht mee te rijden, maar de één wat meer dan de ander. Hieronder lees je de voor- en nadelen per type full-suspension mountainbike.

Cross-country full-suspension mountainbike

De cross-country full-suspension mountainbike, ofwel de XC fully, heeft een veelzijdig karakter en komt er in vele soorten en maten. Het is een mountainbike die zich goed leent voor een MTB huttentocht zonder liftpas. Het is een mountainbike met een veerweg van plusminus 100mm – 120mm, hierdoor heeft de XC fully weer wat meer voordeel ten opzichte van de hardtail in onverhard en bergachtig terrein. Cross-country full-suspension mountainbikes zijn wel zwaarder als hardtail mountainbikes, dit komt hoofdzakelijke door de achterdemper, maar tegenwoordig zijn veel XC fully’s voorzien van een carbon frame, daarmee wordt weer veel gewicht bespaard. De voorvering en achterdemper van een XC fully kan vaak zowel voor als achter goed gelockt worden om ook bergop zeer efficiënt te zijn. De geometrie van de XC fully is gemaakt voor een agressieve rijpositie voor snelle en vlakkere onverharde gravel trails en licht bergterrein (S0+S1 trails).  

Trail mountainbike

Tussen de XC fully en Enduro mountainbike zit de Trail mountainbike, ook wel de Trail fully of ‘alleskunner’ genoemd! De veerweg van de voor- en achtervering ligt vaak tussen de 120mm – 150mm en geeft op de meeste trails (S0+S1+S2 trails) veel comfort en controle. De voor en achtervering kunnen vaak goed gelockt worden, waardoor deze mountainbike ook nog goed omhoog fietst. Afhankelijk van het frame materiaal, kunnen deze mountainbikes ook nog steeds erg licht zijn. De wielbasis van een trail mountainbike ligt wat verder uit elkaar dan bij de hardtail/XC fully mountainbike en biedt daardoor veel grip, rust en controle op lange afdalingen. 

Een full-suspension trail mountainbike met enduro allure is een perfecte mountainbike voor de MTB huttentocht. Met 29″ wielen en tenminste 2.35″ brede noppenbanden voor rotsachtig terrein. Veerweg van 120mm plus. Flat pedals en een dropper seatpost zijn zeer wenselijk. 

Enduro mountainbike

De volgende stap in de catergorie full-suspension mountainbikes is de Enduro mountainbike. Deze mountainbike is ervoor gemaakt om over bergachtig terrein en uitdagende single trails (S1+S2+S3 trails) omlaag te gaan. Ze hebben een grote veerweg die tussen de 150mm – 180mm ligt. Er zitten extra brede banden op voor goede grip onder alle omstandigheden en zijn voorzien van een dropper seatpost, daarmee verstel je je zadel gemakkelijk en snel omlaag voor de afdaling. Met de geometrie van een enduro mountainbike kun je vooral zware en technische parcours rijden met het overgrootste gedeelte in de afdaling. De wielbasis ligt weer wat verder uit elkaar dan bij de trail fully en is daardoor zeer stabiel op hoge snelheid, maar weer iets minder wendbaar. De vering kan bij de enduro mountainbike ook worden gelockt, om op vlakke trails en bergop efficiënt te zijn.

Een Enduro mountainbike is de perfecte mountainbike voor de MTB huttentocht waarbij er veel technische single trails en uitdagende afdalingen gereden worden. Zeker in combinatie met een liftpas is dit de aangewezen mountainbike! 

Downhill mountainbike

Een downhill mountainbike is gemaakt voor één ding: afdalen van de berg! Met hoge snelheid en over grote obstakels. Deze mountainbikes hebben extra veel veerweg 200mm en daarboven, een extra dik frame met super stevige en brede wielen om alle klappen en schokken goed om te kunnen absorberen. Deze mountainbikes zijn hierdoor een stuk zwaarder en niet geschikt om te klimmen. Ze hebben vaak geen bergverzet, een lichte versnelling, om de berg mee omhoog te rijden, de vering kan niet gelockt worden en er zit geen dropper op. Hierdoor is de downhill mountainbike vooral geschikt voor de diverse bike parken en enduro trails (S2+S3+S4+S5 trails) die aanwezig zijn. 

Aangezien we met de MTB huttentocht een liftpas hebben, rijden we het overgrote gedeelte omlaag en kan deze mountainbike ook ingezet worden. Echter zijn er dagelijks ook nog de nodige hoogtemeters te maken op beenkracht. We zullen elke dag een nieuwe berghut bezoeken die boven op de berg ligt en die zijn niet allemaal direct met de lift bereikbaar. Het is daarom wel belangrijk dat je downhill mountainbike over een licht verzet beschikt om steile stukken omhoog te rijden en dat je een goede conditie hebt, maar dat heb je sowieso al nodig natuurlijk.

E-fully mountainbike

Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk om met een elektrische mountainbike (E-MTB) de huttentocht te rijden. Met de extra trap ondersteuning rijd je gemakkelijker omhoog en kunnen mensen met een minder goede fietsconditie ook van deze mountainbike vakantie genieten. De E-MTB kan gehuurd worden via onze partner en zijn er in verschillende type zoals de E-Hardtail & E-Enduro. 

Hardtail voor de trail

Een hardtail mountainbike of cross-country (XC) mountainbike is bedoeld voor efficiëntie en snelheid. Het is vaak een stuk lichter dan een full-suspension mountainbike. Het heeft namelijk alleen een geveerde voorvork en een stijf achterframe. Daarmee rijd je sneller op vlakke trails (S0+S1) en klim je efficiënter je hoogtemeters. In de afdaling mis je de achtervering van de hardtail, je voelt een stuk meer trillingen en schokken van de verschillende ondergronden. Dit zorgt ervoor dat je uit balans wordt gebracht en kost meer energie.

Wil jij graag met je hardtail mountainbike de MTB huttentocht rijden? Zorg dan wel voor een trail georiënteerde hardtail met brede banden en grote noppen voor bergachtig terrein (29″ x 2.35/2.40/2.40+”), een goede voorvork met tenminste 120mm veerweg, een bergverzet met grote tandwielen en flat pedals. Flat pedals zorgen voor een grote ondersteuningsvlak tijdens de lange afdalingen en bij technische segmenten kun je gemakkelijk even af en weer op stappen.

Kies je ervoor om zonder liftpas te gaan rijden, dan kunnen click pedalen natuurlijk ook gebruikt worden. Hiervoor is het wel belangrijk dat je er al vertrouwd mee bent. Deze moet je snel en gemakkelijk aan en uit kunnen doen op smalle en steile trails in de bergen.

Het is natuurlijk ook belangrijk dat alle deelnemers van de groep, naast hetzelfde niveau, ook hetzelfde type mountainbike hebben. Dit hoeven niet exact dezelfde mountainbikes te zijn, maar ze moeten wel ongeveer in dezelfde categorie vallen. 

Mountainbike verhuur

Heb je zelf geen mountainbike of wil je graag één van bovenstaande mountainbikes uitproberen tijdens de MTB huttentocht in de Italiaanse Dolomieten? Dan kun je natuurlijk ook een mountainbike huren. Met de juiste mountainbike haal je het maximale uit jouw mountainbike vakantie en kun je optimaal genieten van alle mountainbike routes en single trails!

Heb je nog vragen over jouw mountainbike of een mountainbike die je wilt huren? Vraag het ons gerust!

Volg ons op de socials en blijf op de hoogte van de laatste mountainbike vakanties en nieuwste routes en trails!