Welke mountainbike neem ik mee op MTB huttentocht?

Ga mee met jouw favoriete mountainbike!

Je kunt met veel verschillende type mountainbikes de MTB huttentocht rijden. Met de groepsreis maak je gebruik van een liftpas en ga je het overgrote gedeelte van de hoogtemeters met de lift omhoog. Dit zal dus ook ongeveer het aandeel zijn van de downhill meters. Het is tijdens een MTB huttentocht, in combinatie met een liftpas, een stuk comfortabeler om met een full-suspension mountainbike met tenminste 140mm veerweg te rijden.

Het is ook mogelijk om met een trail georiënteerde hardtail de MTB huttentocht te rijden. Met 29″ wielen, brede banden en een goede voorvork met 120mm veerweg maak je het jezelf een stuk aangenamer. Hieronder lees je een aantal opties die ook mogelijk zijn om als mountainbike mee te nemen op de MTB huttentocht.

Hardtail voor de trail

Een hardtail mountainbike of cross-country (XC) mountainbike is bedoeld voor efficiëntie en snelheid. Het is vaak een stuk lichter dan een full-suspension mountainbike. Het heeft namelijk alleen een geveerde voorvork en een stijf achterframe. Daarmee rijd je sneller op vlakke trails (S0+S1) en klim je efficiënter je hoogtemeters. In de afdaling mis je de achtervering van de hardtail, je voelt een stuk meer trillingen en schokken van de verschillende ondergronden.

Wil jij graag met je hardtail mountainbike de MTB huttentocht rijden? Zorg dan wel voor een trail georiënteerde hardtail met 29″ x 2.35″ banden met grote noppen, een goede voorvork met tenminste 120mm veerweg, een bergverzet met grote tandwielen en flat pedals.

Full-suspension mountainbike

In de categorie full-suspension zijn er drie verschillende types:

  • Trail mountainbike
  • Enduro mountainbike
  • Downhill mountainbike

Alle full-suspension mountainbikes zijn geschikt om een MTB huttentocht mee te rijden. Hieronder lees je de voor- en nadelen per type full-suspension mountainbike.

Trail mountainbike met Enduro allure

De gulden middenweg tussen een Hardtail/XC en Enduro mountainbike is de Trail mountainbike, ook wel de ‘alleskunner’ genoemd! De veerweg van de voor- en achtervering ligt vaak tussen de 120mm – 150mm en geeft op de meeste trails (S0+S1+S2) veel comfort en controle. De voor en achtervering kunnen vaak goed gelockt worden, waardoor deze mountainbike ook nog zeer goed omhoog fietst. Afhankelijk van het frame materiaal, kunnen deze mountainbikes ook nog steeds erg licht zijn. De wielbasis van een trail mountainbike ligt wat verder uit elkaar dan bij de hardtail/XC mountainbike en biedt daardoor veel grip, rust en controle op lange afdalingen. 

Een full-suspension trail mountainbike met enduro allure is de perfecte mountainbike voor de MTB huttentocht. Met 29″ wielen en tenminste 2.35″ brede noppenbanden voor rotsachtig terrein. Veerweg 140mm plus. Flat pedals en een dropper seatpost zijn zeer wenselijk. 

Enduro mountainbike

De volgende stap in de catergorie full-suspension mountainbikes is de Enduro mountainbike. Deze mountainbike is ervoor gemaakt om over bergachtig terrein en uitdagende single trails (S1+S2+S3) omlaag te gaan. Ze hebben een exra grote veerweg die tussen de 150mm – 170mm ligt. Er zitten extra brede banden op voor goede grip onder alle omstandigheden en zijn voorzien van een dropper seatpost, daarmee verstel je je zadel gemakkelijk en snel omlaag voor de afdaling. Met een enduro mountainbike rijd je vooral zware en technische parcours met het overgrootste gedeelte in de afdaling. 

Een Enduro mountainbike is de perfecte mountainbike voor de MTB huttentocht waarbij er veel technische single trails en uitdagende afdalingen gereden worden.

Downhill mountainbike

Een downhill mountainbike is gemaakt voor één ding: afdalen van de berg! Met hoge snelheid en over grote obstakels. Deze mountainbikes hebben extra veel veerweg, 170mm – 200+mm, en een extra dik frame met super stevige wielen om alle klappen en schokkken goed om te kunnen vangen. Deze mountainbikes zijn hierdoor een stuk zwaarder en niet geschikt om te klimmen. Ze hebben vaak geen bergverzet, een lichte versnelling, om de berg mee omhoog te rijden en de vering kan niet gelockt worden. 

Aangezien we met de MTB huttentocht een liftpas hebben, rijden we het overgrote gedeelte omlaag en kan deze mountainbike ook ingezet worden. Echter zijn er dagelijks ook nog de nodige hoogtemeters te trappen op beenkracht. We zullen elke dag  een nieuwe berghut bezoeken die boven op de berg ligt en niet allemaal direct met de lift bereikbaar zijn. Het is daarom wel belangrijk dat je downhill mountainbike over een licht verzet beschikt om steile stukken omhoog te komen.

E-Mountainbike

Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk om met een elektrische mountainbike (E-MTB) de MTB huttentocht te rijden. Met de extra trap ondersteuning rijd je gemakkelijker omhoog en kunnen mensen met een minder goede fietsconditie ook van deze mountainbike vakantie genieten. De E-MTB is er in verschillende type: Hardtail, Full-Suspension, Enduro. 

Tips voor je mountainbike

Als je met je eigen mountainbike wilt deelnemen aan een MTB huttentocht, houd dan, naast het type mountainbike, ook rekening met de volgende punten:

Wielmaat

Met 29 inch wielen rol je soepel over obstakels, zoals stenen en wortels, en bieden je de beste grip, controle en comfort. Met 27,5 inch wielen ben je weer een stukje wendbaarder op smalle trails met krappe switchbacks.

Bandenprofiel

Een brede band van 2.35 inch of meer, met grote noppen bieden je de meeste grip, demping en controle op rotsachtig terrein. 

Dropper seatpost

Met een ‘dropper’ verstel je je zadel gemakkelijk en snel omhoog voor een klim en omlaag voor een daling.

Flat pedals

Flat pedals bieden je meer comfort in de afdaling en laten je gemakkelijk en snel op en af stappen op technische trails t.o.v. click pedals.

Bergverzet

Zorg voor een cassette met voldoende tandwielen om steile klimmetjes in een hoge cadans op te rijden in de bergen.

Vering

Veel vering biedt je meer comfort en controle tijdens lange afdalingen, 140mm is geen overbodige luxe!

Het is natuurlijk ook belangrijk dat alle deelnemers van de groep, naast hetzelfde niveau, ook dezelfde mountainbike hebben. Dit hoeven natuurlijk niet exact dezelfde mountainbikes te zijn, maar ze moeten wel ongeveer in dezelfde categorie vallen. 

Mountainbike verhuur

Heb je zelf geen mountainbike of wil je graag één van bovenstaande modellen mountainbikes uitproberen tijdens de MTB huttentocht in de Italiaanse Dolomieten? Dan kun je natuurlijk ook een mountainbike huren. Met de juiste mountainbike kun je namelijk maximaal van alle mountainbike routes en single trails genieten! 

Heb je nog vragen over jouw mountainbike of een mountainbike die je wilt huren? Vraag het ons gerust!

Volg ons op de socials en blijf op de hoogte van de laatste reizen en nieuwste routes en trails!