Mountainbiken in de Dolomieten

5 MTB routes - 6 overnachtingen

In 2021 staan er twee MTB huttentochten op de agenda in de Italiaanse Dolomieten. Elke dag mountainbike je prachtige MTB routes en single trails in het Val Gardena, Val di Fassa en rondom de Sellaronda! 

Wil je graag op een ander moment, neem dan even contact op met ons.

mtb-huttentocht-1

MTB huttentocht groepsreis 1

Week 27 | 4-10 juli 2021

mtb-huttentocht-2

MTB huttentocht groepsreis 2

Week 35 | 29 augustus – 4 september 2021

Per reis kunnen er maximaal 20 deelnemers mee. Wil je er zeker van zijn dat je een bedje hebt in de berghut? Meld je dan direct aan!

Privé huttentocht

Een exclusief mountainbike avontuur

Willen jullie graag met een eigen reisgezelschap of jullie eigen MTB club, team of vereniging mountainbiken in de Dolomieten? Dan kunnen wij een drie-daagse of vijf-daagse mountainbike reis op maat aanbieden. Meld je aan via het aanmeldformulier.

Reisbrochure aanvragen

Wil jij nog meer informatie krijgen over de mountainbike huttentocht in de Italiaanse Dolomieten? Vraag dan onze gratis digitale reisbrochure aan.

Prijs

Deze exclusieve mountainbike huttentocht is voor €899,- per persoon te boeken.

Inclusief

– 6 dagen mountainbike gids voor de mooiste route en uitdagende single trails
– 6 overnachtingen in luxe Italiaanse berghutten o.b.v. half pension
– 6 daagse liftpas voor gebruik van gondels en stoeltjesliften met MTB  transport
– een foto album met actie foto’s 

Exclusief
– Heen- en terugreis (optioneel bij te boeken)
– Eventuele huur van een hardtail, fully, enduro of  (E-)mountainbike
– Lunch en drankjes in de berghutten

Voor wie?

Wat is het ‘rider profile’ van een deelnemer aan de MTB huttentocht? Ben jij een mountainbiker, (race-) fietser, of iemand die graag op een actieve vakantie gaat, dan kom jij in aanmerking voor deze exclusieve mountainbike reis.

Om te checken of je geschikt bent om deel te nemen aan een drie of vijf daagse MTB huttentocht in de Dolomieten, stellen wij hieronder vijf vragen. Kun je drie vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan kun je al met ons mee!

Kun jij alle vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan ben jij een ‘experienced rider’ en kun je mee in de gruppo Veloce!

Ben jij een avontuurlijke mountainbiker of (race-) fietser die graag een nieuwe en onvergetelijke mountainbike reis wilt meemaken?

Wil jij vijf bijzondere mountainbike routes met verschillende gave single trails mountainbiken in Europa’s mooiste gebergte?

Fiets jij liever meer ‘downhill’ (afdalen), maar ook graag een aantal ‘uphill’ (klimmen) kilometers?

Kun jij 30 kilometer per dag op onverharde trails fietsen?

Kun jij plusminus 2 uurtjes in de ochtend en 2 uurtjes in de middag op het zadel zitten?

En? Hoeveel vragen heb je positief kunnen beantwoorden? 

1-2: Neem even contact met ons op, dan kunnen wij je adviseren wat het beste is voor jou.

3-4: Je bent een ‘easy rider’, je kunt goed mee fietsen in de Gruppo Lento, het rustige groepje.

Allemaal: Je bent een ‘experienced rider’, je kunt lekker knallen in de Gruppo Veloce, de ervaren groep!

Niveaugroepen

Tijdens de MTB Huttentocht in de Dolomieten zijn er twee niveaugroepen.

Gruppo Lento

In de rustige groep, ook wel de ‘easy riders’ genoemd, zitten de beginnende mountainbikers en ervaren mountainbikers die het liever rustig aan doen. Kenmerkend voor deze groep is dat ze wat extra pauzes maken om nog wat langer van dat mooie uitzicht te genieten. Het hoeft allemaal niet zo snel omhoog en omlaag te gaan, maar vooral volop genieten van de mooie omgeving en het lekkere eten en drinken.

Gemiddelde dagafstand: 25 – 40 kilometer

Gemiddelde fietsduur: 2 – 4 uur

Type MTB: hardtail, fully, eMTB hardtail, eMTB fully

gruppo-lento

Gruppo Veloce

In de snelle groep zitten de ‘experienced riders’. Deze groep is voor mountainbikers met ervaring én licht ervaren mountainbikers die er helemaal voor willen gaan. Bij de Gruppo Veloce ligt de gemiddelde snelheid en de maximum snelheid wat hoger. Kilometers maken is waar ze van genieten!  Deze groep neemt uitdagendere routes en single trails.

Gemiddelde dagafstand: 40 – 60 kilometer

Gemiddelde fietsduur: 4 – 6 uur

Type MTB: hardtail, fully en enduro

gruppo-veloce

Conditie is een ‘must’

Voor beide groepen is het belangrijk om een goede fietsconditie te hebben, ook al mountainbiken we de grootste delen naar beneden, is het verstandig om in een fiets ritme te komen. Je zit tenslotte een groot deel van de dag op de mountainbike. Ook zitten er een aantal stijle klimmetjes tussen die je moet bedwingen. Houd rekening met tenminste 500 hoogtemeters per dag.

Ervaring in de bergen is een pré

Voor alles moet een eerste keer zijn, dus heb jij nog nooit in de bergen gefietst op een mountainbike, dan kun jij zeker met ons mee om dit eens te proberen. Je start dan bij de ‘easy riders’. Heb je al wel ervaring met mountainbiken in de bergen, dat kun je natuurlijk mee in de ervaren groep!

Heb je toch nog meer vragen over het niveau en / of de deelnemers? Neem dan gerust even contact met ons op via WhatsApp of het contactformulier.

MTB routes & single trails

Elke dag rijden we verschillende onverharde mountainbike routes en single trails waarbij we gebruik maken van liften en een gemiddelde afstand tussen de 25-60 kilometer fietsen. We fietsen ongeveer 500 – 1500 ‘uphill’ hoogtemeters en 2500 – 4500 ‘downhill’ hoogtemeters. Afhankelijk van de wensen van de groep kunnen dit er natuurlijk meer of minder worden. We verdelen de dagtochten op in 2 sessies van plusminus twee tot drie uur met een traditionele Italiaanse lunch tussendoor.

Aanreisdag Passo Gardena

Zondag reis je aan in het Val Gardena. Voor deelnemers die graag een (E-)mountainbike willen huren is hier een mogelijkheid. In de avond dineren we bij de lekkerste pizzeria van het Val Gardena, dat is lekker aankomen! Daarna rijden we door naar de eerste rifugio op de Passo Gardena. 

Dag 1 - Alpe di Siusi tour

Afstand           30 – 60 kilometer

Uphill               800 hoogtemeters

Downhill          2700 hoogtemeters

Duur                 3 – 6 uur

De eerste dag starten we direct vanuit ons eerste berghotel met een gave single trail naar Corvara. Hier halen we de Dolomiti liftpassen op om de rest van de week gebruik te maken van alle MTB vriendelijke stoeltjesliften en gondels.

Daarna biken we naar de Flow Line en de CIR-Trail. Dit zijn twee single trails speciaal voor beginnende en gevorderde mountainbikers, een heerlijke plek om even je mountainbike skills en technieken te verbeteren.

In de middag biken we naar het zonneplateau van Alpe di Siusi, hier genieten we van een prachtige panorama tour. We sluiten de dag af met een klim van plusminus 350 hoogtemeters naar een luxe rifugio op 2024 meter hoogte.

Dag 2 - Val di Fassa tour

Afstand            25 – 50 kilometer

Downhill           3300 hoogtemeters

Uphill               450 hoogtemeters

Duur                 3 – 6 uur

Op dag 2 starten we met een korte klim om op de Passo Duron te komen, gelegen op 2200 meter. Vanaf hier beginnen we aan een mooie afdaling door het Val Duron naar Campitello. Dit is een pitoresk Italiaans dorpje gelegen in het Val di Fassa op 1448 meter. Na zo’n prachtige afdaling drinken we natuurlijk even een overheerlijke cappuccino. Na een kleine pauze gaan we met de gondel snel weer omhoog en doen we een mooie downhill naar Canazei, dit ligt ook in het Val di Fassa en is een heus mountainbike walhalla.

Vanuit Canazei kunnen we met de gondel naar het Fassa Bike Park op de Belvedere. Hier zijn verschillende downhill trails, zowel voor Gruppo Lento (rustige groep) als Gruppo Veloce (snelle groep). Afdalen op het gras, in het zand, over grind en door het bos. De trails starten rond de 2000 meter en gaan tot aan het dal. De gondel brengt je binnen no-time weer boven om de volgende trail te doen! Tijdens het downhillen sta je zo goed als de hele tijd op de pedalen en absorbeer je alle vibraties van de grond met je armen en benen. Je handen zijn bij de remmen en de beenspieren continue op spanning. Get ready for some thrill! En als je klaar bent met het fietsen, kun je natuurlijk ook gewoon richting de rifugio gaan.

We eindigen de dag bij een rifugio op 2400 meter. Deze is goed bereikbaar vanaf het Fassa Bike Resort en heeft een fantastisch uitzicht op de Marmolada gletsjer!

Dag 3 - Sella Ronda clockwise

Afstand           57,5 kilometer

Uphill               800 meter

Downhill          3870 meter

Duur                 4 – 6 uur

Beleef het geweldige rondje om het Sella massief op een varia van single trails, flow lines en switchbacks, deze dag gaat zeker een hoogtepunt worden. Vandaag kunnen we namelijk de rugzak een dagje thuis laten liggen en dus voluit op de pedalen! 

Vanaf onze rifugio gaan we via de passo Pordoi starten aan een afdaling naar het Val di Fassa. Vanuit Campitello nemen we de gondel omhoog en gaan we via de passo Sella afdalen met een prachtige trail naar Selva. Met de volgende gondel komen we uit bij Passo Gardena (de start en eindlocatie) en dalen we af naar Corvara. Bij Corvara nemen we een stoeltjeslift en biken we door naar Arabba. Dan zijn we alweer bijna terug en hebben we nog een grote gondel te nemen, de Porta Vescovo, vanuit hier gaat een gemoedelijke afdaling richting passo Pordoi, nog twee klimmetjes en we zijn terug bij onze rifugio waar een lekkere pizza op ons staat te wachten!

Dag 4 - Sella Ronda anti-clockwise

Afstand                       54,5 kilometer

Uphill                           1280 meter

Downhill                      3180 meter

Duur                             4 – 6 uur

De Sella Ronda route tegen de klok in, is een hele andere route dan die van gisteren. Ook al verwacht je wellicht een identieke tour, toch is deze route heel anders. Het biedt weer nieuwe single trails, fascinerende indrukken op de omgeving en veel meer uitdaging qua hoogtemeters en technische skills. We klimmen ruim 1200 hoogtemeters. Voor een goed getrainde mountainbiker zal dit zeker geen problemen opleveren.

Dag 5 - Seceda Downhill & ‘City of Stone’ tour

Op de laatste dag biken we twee routes, de Seceda downhill en de ‘City of Stone’ tour.

Seceda Downhill

Afstand            32,5 kilometer            

Uphill               1300 meter                 

Downhill           2000 meter                 

Duur                 2 – 3 uur

De Seceda downhill is één van de meest indrukwekkendste mountainbike afdaling van het Val Gardena. We starten de tour vanaf de rifugio en dalen af naar Ortisei, vanaf daar wordt het even flink klimmen, via een panorama trail klimmen we maar liefst 1000 hoogtemeters om bij de ‘Holy Cross Chapel’ te komen. Hier eindigt de klim, vanaf nu wordt het genieten van de geweldige downhill met nog een gondel verbinding tussendoor. Hier passeren we inspirerende trails langs de stijle wanden van de Geisler bergen en hebben we uitzicht op de Sassolungo, Alpe di Siusi en het Sella massief. En als het weer goed is, zien we in de verte ook nog een blik op de Marmolada gletsjer.

‘City of Stone’ tour

Afstand                       14,5 kilometer

Uphill                           220 meter

Downhill                      900 meter

Duur                             1 – 2 uur

Deze korte, deels technisch veeleisende tour gaat door de ‘City of Stone’ naar de Salei Hut: dankzij de kabelbaan naar Ciampinoi is weinig klimmen vereist. Alleen echte experts zullen enkele secties tot aan de City of Stone kunnen beheersen terwijl ze op het zadel blijven, maar zelfs als je je fiets een paar meter duwt, kun je nog steeds het prachtige uitzicht op de Sassolungo boven je bewonderen. Er zijn onderweg adembenemende panorama uitzichten over de Dolomieten te waarderen, terwijl een fantastische trail in het bovenste deel van de afdaling ook iets biedt om naar uit te kijken.

Dag 6 - Retour naar Passo Gardena

Vanuit onze laatste rifugio is het een afdaling naar Selva en met de laatste gondel omhoog tot aan Passo Gardena. Inpakken, douchen en weer terug naar Nederland.

Luxe Italiaanse berghutten

Het unieke van de MTB huttentocht in de Dolomieten zijn de prachtige overnachtingslocaties die stuk voor stuk boven de 2000 meter liggen. Vanaf hier heb je werkelijk waar adembenemende uitzichten, vooral de zonsondergang en zonsopkomst zijn hier one-of-a-kind en om nooit meer te vergeten.

Een berghut wordt in het Italiaans een ‘rifugio´ genoemd. In de rifugio’s zijn alle faciliteiten aanwezig om ons weer voor te bereiden op een nieuwe mountainbike dag. We slapen op een ‘camerate’, dit zijn groepskamers. Bedden zijn hier voorzien van beddengoed en er zijn handdoeken voor de douche aanwezig, deze hoef je dus niet mee te nemen. Bij alle overnachtingen zijn het ontbijt en diner inbegrepen. 

Wil jij graag mee op een mountainbike huttentocht in de Dolomieten of heb jij nog vragen over de reis?

Vraag dan onze digitale reisbrochure aan met uitgebreide reisinformatie, mtb-routes en overnachtingslocaties per email of stel ons een vraag via WhatsApp of het contactformulier.

Reisbrochure aanvragen

Blijf op de hoogte van de laatste reizen en nieuwe MTB routes en trails via onze social media.