MTB huttentocht in de Dolomieten

5½ dag mountainbiken met 6 overnachtingen

Agenda 2023

Groepsreis agenda MTB huttentocht

In 2023 staat er nog één groepsreis van de MTB huttentocht op de agenda. Elke dag mountainbiken we daar prachtige mountainbike routes en single trails rondom de Sellaronda, het Val Gardena en het Val di Fassa. Wil jij ook mee op deze geweldige mountainbike vakantie? Meld je dan alvast aan en reserveer jouw bedje bovenop de berg!

Heb je een vraag en/of wens? Neem dan gerust even contact op met ons

Groepsreis 1

25 juni – 1 juli 2023

Voor deze reis zijn te weinig aanmeldingen. Alleen groepsreis 2 gaat nog door.

de frara trail ligt op de passo gardena en is één van onze persoonlijke favoriete mountainbike trails

Groepsreis 2

Week 36 | September

3 – 9 september 2023

Ga mee en meld je aan voor de tweede groepsreis van de MTB huttentocht!

vriendschappen ontstaan tijdens de mtb huttentocht

Wil je er zeker van zijn dat je een bedje hebt in de berghut? Meld je dan direct aan!

Prijs

Deze exclusieve mountainbike huttentocht is voor €1179,- per persoon te boeken.

Inclusief

– Nederlandstalige mountainbike gids en reisbegeleider 
– Vijfdaagse liftpas voor gebruik van gondels en stoeltjesliften met MTB  transport
– Zes overnachtingen in luxe Italiaanse berghutten o.b.v. half pension en meerpersoonskamer
– Mountainbike tips, tricks & skills voor in hooggebergte
– Foto’s van de reis 

Exclusief
– Heen- en terugreis (optioneel bij te boeken)
– Eventuele huur van een xc-fully, trail, enduro of  (E-)mountainbike
– Lunch en drankjes in de berghutten

Voor wie?

Wat is het ‘rider profile’ van een deelnemer aan de MTB huttentocht? Ben jij een mountainbiker, (race-) fietser, of iemand die graag op een actieve vakantie gaat, dan kom jij in aanmerking voor deze exclusieve mountainbike reis.

Om te checken of je deel kunt nemen aan een meerdaagse MTB huttentocht in de Dolomieten, stellen wij hieronder vijf vragen. Kun je drie vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan kun je al met ons mee!

Kun jij alle vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan ben jij een ‘experienced rider’ en kun je zeker mee op MTB huttentocht!

Ben jij een avontuurlijke mountainbiker of (race-) fietser die graag een nieuwe en onvergetelijke mountainbike reis wilt meemaken?

Wil jij vijf bijzondere mountainbike routes met verschillende gave single trails mountainbiken in de Italiaanse Dolomieten?

Mountainbike jij liever meer ‘downhill’ (afdalen), maar ook graag een aantal ‘uphill’ (klimmen) kilometers?

Kun jij  40 kilometer per dag op onverharde berg trails mountainbiken?

Kun jij plusminus 3 uurtjes in de ochtend en 3 uurtjes in de middag op het zadel zitten (met rugzak)?

En? Hoeveel vragen heb je met ‘ja’ kunnen beantwoorden? 

1-2: Neem even contact met ons op, dan kunnen wij je adviseren wat het beste is voor jou.

3-4: Je bent een ‘easy rider’, je kunt goed mee mountainbiken in het rustige groepje.

Allemaal: Je bent een ‘experienced rider’, je kunt zeker mee in de ervaren groep!

Niveaugroepen

Tijdens de MTB Huttentocht in de Dolomieten zijn er twee niveaugroepen.

Easy Riders

In de rustige groep, ook wel de ‘easy riders’ genoemd, zitten de mountainbikers met nog niet zoveel ervaring in de bergen en ervaren mountainbikers die het liever rustig aan doen. Kenmerkend voor deze groep is dat ze wat extra pauzes maken om nog wat langer van dat mooie uitzicht te genieten. Het hoeft allemaal niet zo snel omhoog en omlaag te gaan, maar vooral volop genieten van de mooie omgeving en het lekkere eten en drinken.

Gemiddelde dagafstand
30 – 45 kilometer

Gemiddelde fietsduur per dag
5 – 6 uur

Aantal hoogtemeters per dag
Tot 300-500 hoogtemeters

Routes & single trails
De easy riders rijden veel op grindwegen en gravel paden. Er worden hoofdzakelijk makkelijke mountainbike routes en single trails gereden met ruime kombochten en kleine stenen (S0 & S1). 

Type mountainbike

Bij de easy riders zijn de volgende mountainbikes de meest voorkomende, lees hier meer over tips voor een geschikte mountainbike tijdens een MTB huttentocht.

  • Full Suspension XC mountainbike
  • Trail mountainbike
  • Enduro mountainbike
  • E-fully6

Experienced mountainbikers

In de snelle groep zitten de ‘experienced riders’. Deze groep is voor mountainbikers met ervaring én licht ervaren mountainbikers die er helemaal voor willen gaan. Een experienced mountainbiker heeft meer dan vijf jaar ervaring met het rijden van lange mountainbike routes en singles trails. En heeft ook al vaker in de bergen gereden. Bij de deze groep ligt de gemiddelde snelheid wat hoger. Veel trails rijden en kilometers maken is waar ze van genieten! Deze groep heeft er geen problemen mee om meer dan 500 hoogtemeters te mountainbiken per dag en neemt uitdagendere routes en technische single trails.

Gemiddelde dagafstand
45 – 70 kilometer

Gemiddelde fietsduur
6 – 8 uur

Aantal hoogtemeters per dag
500+ hoogtemeters

Routes & single trails
De experienced mountainbikers rijden veel op technische afdalingen met grotere stenen, bos trails met wortels, kleine tot medium drops en steilere switchbacks. Er worden veel uitdagende mountainbike routes en single trails gereden (S1 & S2).

Type mountainbike
In de experieced groep zijn full-suspension mountainbikes de voorwaarde, lees hier meer over tips voor een geschikte mountainbike tijdens een MTB huttentocht.

  • Full suspension XC mountainbike
  • Trail mountainbike
  • Enduro mountainbike

Conditie is een ‘must’

Voor beide groepen is het belangrijk om een goede mountainbike conditie te hebben, ook al mountainbiken we de grootste delen naar beneden, is het verstandig om een mountainbike ritme te komen. Je zit tenslotte vijf en een halve dag, een groot deel van de dag, op de mountainbike met een rugzak op. Ook zitten er een aantal steile klimmetjes tussen die je moet bedwingen. Houd rekening met tenminste 300 hoogtemeters per dag.

Ervaring in de bergen is een pré

Voor alles moet een eerste keer zijn, dus heb jij nog nooit in de bergen op een mountainbike gereden, dan kun jij zeker met ons mee om dit eens te proberen. Wel adviseren wij je om dan bekend te zijn met een aantal mountainbike skills, zoals het rijden van kombochten, steil en technisch klimmen en afdalen. Je start dan bij de ‘easy riders’. Heb je al wel ervaring met mountainbiken in de bergen, dat kun je wellicht mee in de ervaren groep!

Heb je toch nog meer vragen over het niveau en / of de deelnemers? Neem dan gerust even contact met ons op via WhatsApp of het contactformulier.

MTB routes & single trails

Elke dag rijden we verschillende onverharde mountainbike routes en single trails waarbij we gebruik maken van liften en een gemiddelde afstand tussen de 35-70 kilometer fietsen. We fietsen ongeveer 300 – 600 ‘uphill’ hoogtemeters en 2000 – 3500 ‘downhill’ hoogtemeters. Afhankelijk van de wensen van de groep kunnen dit er natuurlijk meer of minder worden. We verdelen de dagtochten op in 3 mountainbike sessies van plusminus twee tot drie uur met een koffie pauze en een traditionele Italiaanse lunch tussendoor.

Aanreisdag Val Gardena

Zondag reis je aan in het Val Gardena. Voor deelnemers die graag een trail mountainbike willen huren is hier een mogelijkheid. In de avond dineren we bij de lekkerste pizzeria van het Val Gardena, dat is lekker aankomen! Daarna rijden we door naar de eerste rifugio boven op een bergpas. 

Dag 1 - Alpe di Siusi tour

Afstand           35 – 60 km

Uphill               300 – 400 hm

Downhill          2500 – 3000  hm

Duur                 6 – 8 uur

De eerste dag starten we vanuit ons eerste berghotel met een bike check en een korte warming-up met techniek bespreking van de juiste positie op de mountainbike tijdens het afdalen en klimmen.

Daarna nemen we direct de eerste stoeltjes lift omhoog om twee heerlijke flow lines te rijden. Dit zijn twee single trails speciaal voor beginnende en gevorderde mountainbikers, een heerlijke plek om de mountainbike positie en technieken toe te passen en te verbeteren.

In de middag biken we naar het zonneplateau van Alpe di Siusi, hier genieten we van een prachtige panorama tour. We sluiten de dag af met een klim van plusminus 200 hoogtemeters naar een luxe rifugio op 2300 meter hoogte.

Dag 2 - Val di Fassa tour

Afstand            35 – 55 km

Downhill           3000 – 3500 hm

Uphill               200 – 450 hm

Duur                 4 – 6 uur

Op dag 2 starten we met technische trail (S1), gelegen op 2200 meter. Vanaf hier beginnen we aan een mooie afdaling door een rustieke vallei naar het Val di Fassa. Hier ligt een pitoresk Italiaans berrgdorpje op 1448 meter. De eerste 15 kilometer met ruim 800 hoogtemeters afdalen zitten er op! Na zo’n prachtige ochtend drinken we natuurlijk even een overheerlijke cappuccino. Na een kleine pauze gaan we met de gondel snel weer omhoog en doen we een mooie downhill naar het volgende bergdorpje in het Val di Fassa.

Met de gondel gaan we weer de hoogte in, naar een aantal gave mountainbike trails die met kleuren worden ingedeel: blauw, rood en zwart. Hier zijn verschillende downhill trails voor de easy riders en experienced mountainbikers. Afdalen op het gras, in het zand, over grind en door het bos. De trails starten rond de 2400 meter en gaan tot aan het dal. De gondel brengt je binnen no-time weer boven om de volgende trail te doen! Tijdens het downhillen sta je zo goed als de hele tijd op de pedalen en absorbeer je alle vibraties van de grond met je armen en benen. Je handen zijn bij de remmen en de beenspieren continue op spanning. Get ready for some thrill! En als je klaar bent met mountainbiken, kun je natuurlijk ook gewoon richting de rifugio gaan, deze ligt op de top van dit mountainbike paradijs!

We eindigen de dag bij een rifugio op 2400 meter. Deze rifugio is goed bereikbaar vanaf de gondel lift en heeft een fantastisch uitzicht vanaf het vernieuwde zonneterras op de Marmolada gletsjer. Er is een erg goede keuken en er zijn veel verschillende goede wijnen en grappa´s.

Dag 3 - Sella Ronda clockwise

Afstand           60 – 65 km

Uphill               400 – 500 hm

Downhill          4000 – 4500 hm

Duur                 6 – 9 uur

Beleef het geweldige rondje om het Sella massief op een varia van single trails, flow lines en switchbacks, deze dag gaat zeker een hoogtepunt van de MTB huttentocht worden. Vandaag kunnen we namelijk de rugzak een dagje ´thuis´ laten liggen en dus voluit op de pedalen gaan! 

Vanaf onze rifugio gaan we via de passo Pordoi starten aan een afdaling naar het Val di Fassa. Vanuit hier nemen we de gondel omhoog en gaan we via de passo Sella afdalen met een prachtige trail naar Selva. We komen door de ´city of stone´ en mountainbiken twee super mooie trails aan de voet van de Sassolungo. Met de volgende gondel komen we uit bij Passo Gardena, de derde van de vier bergpassen aan de Sellaronda. Met een technische trail (S1) dalen we af tot aan het dal en nemen de gondel de Col Alto op. Vanaf hier gaat er een mooie panorama route tot aan de Pralongiá, de meeste hoogtemeters van de dag worden op dit deel gereden. Vanaf dit punt start er een speelse trail over ‘wooden bridges’ en uitdagende komtbochten tot aan een zeer mooi gelegen ‘baita’. 

We vervolgen de route via een bostrail met nog een aantal hoogtemeters en kom uit op de Passo Campolongo. Nog een stoeltjeslift en dan dalen we af tot aan Arabba. Dan zijn we alweer bijna terug en hebben we nog een grote gondel te nemen, de Porta Vescovo, vanuit hier gaat een gemoedelijke afdaling richting passo Pordoi, we zijn weer terug bij onze rifugio waar een lekker drankje op ons staat te wachten!

Dag 4 - Alta Badia bike trails

Afstand                       45 – 60 km

Uphill                           400 – 600 hm

Downhill                      3000 – 3500 hm

Duur                             6 – 8 uur

De dag start met de Sellaronda route tegen de klok in, deze geeft weer prachtige nieuwe uitzichten en veel meer uitdaging qua hoogtemeters. Voor de easy riders zal de beloning na de langste klim van plusminus 400 hoogtemeters extra groot zijn! Voor de ervaren mountainbiker zal dit zeker geen problemen opleveren.

Na de klim is het tijd voor een aantal mooie trails in het Alta Badia trail park. Vervolgens rijden we naar een panorama route over een oud treinspoor, die tijdens de eerste wereldoorlog was gebouwd. Bij een dorpje in het Val Gardena nemen we een bijzondere lift omhoog en hebben nog een korte klim naar de rifugio, hier speelt de ‘huttenwirt’ wellicht nog een leuk liedje voor ons op zijn trompet!

Dag 5 - Natuurpark Puez-Geisler

Afstand                       45 – 60 km

Uphill                           200 – 400 hm

Downhill                      3000 – 3500 hm

Duur                             6 – 8 uur

Op de laatste dag mountainbiken we een mooie panorama tour over de hoge almen van de Resciesa en Seceda in het natuurpark Puez-Geisler.

De panorama tour op de Resciesa is één van de meest mooiste mountainbike touren van de huttentocht, deze loop hoog boven langs het Val Gardena. Vanaf de rifugio mountainbiken we eerst een paar kilometer in westelijke richting om bij de ‘Holy Cross Chapel’ te komen. Dan klimmen we nog een klein stuk en rijden over een inspirerende trail richting de stijle wanden van de Geisler bergen. We  hebben continue prachtig uitzicht op de Sassolungo, Alpe di Siusi en het Sella massief. En als het weer goed is, zien we in de verte ook nog een blik op de Marmolada gletsjer.

Dag 6 - Nog een ochtendje mountainbiken en terug naar NL

Vanuit onze laatste rifugio is het nog een mooie afdaling naar Selva. Met de laatste gondel omhoog om nog een toffe single trail te rijden of een laatste beklimming van bergpas om de huttentocht op karakter af te sluiten? Jij mag kiezen! Daarna zit de MTB huttentocht er in ieder geval op en gaan we ons klaar maken voor de terugreis naar Nederland.

Luxe Italiaanse berghutten

Het unieke van de MTB huttentocht in de Dolomieten zijn de prachtige berghutten die stuk voor stuk boven de 2000 meter liggen. Vanaf hier heb je werkelijk waar adembenemende uitzichten, vooral de zonsondergang en zonsopkomst zijn hier one-of-a-kind en om nooit meer te vergeten.

Een berghut wordt in het Italiaans een ‘rifugio´ genoemd. In de rifugio’s zijn alle faciliteiten aanwezig om ons weer voor te bereiden op een nieuwe mountainbike dag. We slapen op een ‘camerate’, dit zijn groepskamers. Bedden zijn hier voorzien van beddengoed en er zijn handdoeken voor de douche aanwezig, deze hoef je dus niet mee te nemen. Een lakenzak is voor sommige wel nodig. Bij alle overnachtingen zijn het ontbijt en diner inbegrepen. Het eten en drinken in Italië is fantastisch, er worden veel verse ingrediënten uit de streek gebruikt en er is overal goede espresso en cappuccino met wat zoetigs erbij, la vita dolce!

Wil jij graag mee op een mountainbike huttentocht in de Dolomieten of heb jij nog vragen over deze mountainbike reis?

Vraag dan onze digitale reisbrochure aan met uitgebreide reisinformatie, mtb-routes en overnachtingslocaties of stel ons een vraag via WhatsApp of het contactformulier.

Blijf op de hoogte van de laatste reizen en nieuwe MTB routes en trails via onze social media.