gpx huttentocht

Mountainbike huttentocht met GPS

Het is ook mogelijk om de huttentocht op mountainbike zelfstandig te rijden met een GPS. Dit is de GPX huttentocht. Je rijdt hierbij de mooiste en meeste MTB routes en trails in combinatie met óf zonder een liftpas. Met de liftpas kun je dagelijks gebruik van verschillende stoeltjesliften en gondels. Deze brengen je comfortabel en snel omhoog, zodat jij je weer klaar kunt maken voor een nieuwe afdaling! De beste reisperiode voor de GPX huttentocht in combinatie met liftpas is van medio juni tot en met eind september, dan draaien namelijk alle liften in het gebied. Het aantal mountainbike dagen in combinatie met aantal overnachtingen worden geheel naar eigen wens bepaald. Evenals de uitdaging van de mountainbike routes en trails.

De GPX huttentocht is geschikt om te rijden met:

 • Trail mountainbike
 • Enduro mountainbike
 • E-MTB trail of enduro

Meer informatie over een geschikte mountainbike voor de GPX huttentocht.

Mountainbiken met GPX routes op maat

Vind jij het leuk om te mountainbiken met GPS? Dan kun je een meerdaagse GPS tocht door de Italiaanse Dolomieten rijden! Wij verzorgen de GPX routes op maat. Daarnaast ontvang je een uitgebreid routeboek met extra mountainbike trails, afsteekroutes en handige koffie en lunch tips.

 • Geheel naar eigen wens, met ons advies
 • Van juni tot en met eind september
 • Luxe berghutten op unieke locaties
 • De mooiste mountainbike routes
 • Uitdagende & technische single trails
 • Eventueel met bagage transport
 • Prijs op aanvraag

Vraag een vrijblijvend reis- en prijsvoorstel aan:

Mail ons met je wensen en wij maken een vrijblijvend voorstel!

Mountainbiken met GPS

Zonder gids op mountainbike avontuur

De MTB huttentocht is zeer gelieft om met behulp van GPX bestanden en een GPS apparaat te rijden. Dit kan goed met een Garmin of ander GPS toestel, maar kan ook met je smartphone.

Met onze GPX huttentocht mountainbiken jullie zelfstandig, zonder gids, van berghut naar berghut door de Dolomieten. De meeste berghutten liggen boven de 2000 meter hoogte en daarmee bevinden jullie je in het hooggebergte met al haar pracht en praal. Goed navigeren op basis van de GPX-bestanden is dan een must. Je wilt namelijk niet die mooie mountainbike route of trail missen. Maar natuurlijk wil je ook niet verkeerd rijden en de laatste lift missen… Gelukkig kun je tegenwoordig steeds makkelijker navigeren met GPS toestellen en/of met je smartphone. Heb je hier toch wel moeite mee, dan kun je het beste mee met de groepsreis!

Je ontvangt per dag een GPX route op maat, afgestemd naar jullie wensen. Je kunt voor meer kilometers kiezen of juist een extra trail in één van de bikeparken die aanwezig zijn. Deze GPX bestanden kun je van te voren in laden in je GPS toestel en/of telefoon. En natuurlijk kun je deze ook inladen op je computer of laptop, zo kun je de routes van te voren bekijken en je goed voorbereiden op wat komen gaat.

Hieronder lichten we nog het een en ander toe om aan dit GPS mountainbike avontuur te beginnen!

Ervaring met GPS is belangrijk!

Mountainbiken met een GPS vraagt om enige oefening. Het is raadzaam om hier al de nodige ervaring mee te hebben. Zeker als je voor het eerst gaat mountainbiken met GPS, wil je dit eerst in Nederland aan aantal keer gedaan hebben. Als je nog helemaal geen ervaring hebt met mountainbiken met GPS, kun je dit eenvoudig oefenen op de Nederlandse mountainbike trails. Op mtbroutes.nl kun je GPX bestanden downloaden en inladen in je GPS of telefoon en oefenen met het volgen van de route. Zo word je bekwaam met het inladen van de GPX bestanden, het installeren van de juiste kaart en het aflezen van de route tijdens het mountainbiken.

Wat is het verschil tussen GPS en GPX?

GPX is het bestand wat je inlaad in je GPS-toestel of apparaat. GPS staat voor ‘Global Positioning System’, hiermee kun je dus wereldwijd jouw locatie bepalen. Ook je smartphone heeft een GPS ontvanger en kun je dus goed gebruiken als GPS systeem. Belangrijk als je je smartphone of een andere GPS apparaat gebruikt, is natuurlijk dat je de laadkabel meeneemt en eventueel een powerbank..

Met welke apps kun je GPX bestanden inladen?

Er zijn tegenwoordig vele verschillende app om je GPX bestanden in te laden op je telefoon. De volgende apps kun je goed gebruiken om GPX bestanden in te laden, de route te bekijken en om mee te navigeren tijdens de GPX huttentocht.

 • Komoot
 • Strava
 • Bergfex
 • Fatmap
Tips voor mountainbiken met GPS

Voorbereiding

 • Oefen met je GPS toestel en het inladen van GPX bestanden
 • Zorg voor een stevige houder voor je GPS toestel of smartphone op je stuur
 • Check de route en beschrijving in de ochtend zodat je de grote lijnen kent
 • Zorg dat je GPS toestel of smartphone opgeladen is

Tijdens het mountainbiken

 • Laat je niet te veel afleiden, houd tijdens het mountainbiken je ogen op de trail en niet op je scherm
 • Zorg voor het juiste zoomniveau van de kaart
 • Neem een powerbank mee, het is vervelend als je batterij leeg is

Heb jij nog vragen over de GPX huttentocht? Neem dan contact op met ons!

GPX huttentocht regio's

In de Dolomieten liggen vele kilometers aan mountainbike routes, trails en er zijn diverse mountainbike parken te vinden met gave trails voor elk niveau. Zo kun je eindeloos variëren met verschillende huttentochten in deze regio. Heb je zelf voorkeuren om juist meer bike park te rijden of liever meer panorama trails of een combinatie hiervan? Geef dit dan aan in je route wensen en dan maken wij jouw GPS tocht op maat.

De meest populaire regio’s voor onze huttentochten op mountainbike zijn:

Sella huttentocht

Val Gardena, Val di Fassa, Marmolada Gletscher

Mountainbiken met GPS rondom het bekende Sella massief, hier liggen vele mountainbike routes, zijn diverse bikeparken en natuurlijk prachtige berghutten. In combinatie met een liftpas kun je hier geweldige tochten mountainbiken, zowel linksom als rechtsom het Sella massief gaan er twee uitdagende routes die je eigenlijk allebei gereden moet hebben!

De Sella huttentocht is ideaal te mountainbiken met een drie, vier of vijfdaagse huttentocht. De Sella huttentocht rijd je het beste van medio juni tot en met eind september.

Val Gardena huttentocht

Ortisei, Santa Cristina, Selva di Gardena

In het Val Gardena liggen de bekende bergdorpjes Ortisei, Santa Cristina en Selva. Vanuit daar zijn er diverse opties om een driedaagse MTB huttentocht te plannen. De liften in het Val Gardena gaan een maand eerder open, dus deze tocht is vanaf medio mei al te boeken. Het voordeel van deze MTB huttentocht is dat deze al relatief vroeg in het mountainbike seizoen geboekt kan worden. Wij plannen mooie GPS tochten per dag en reserveren de berghutten, zo zijn jullie verzekerd van de mooiste mountainbike routes en trails en een lekker warm bedje in een mooie berghut.

Deze MTB huttentocht is geschikt voor zowel ervaren mountainbikers, maar ook goed voor mountainbikers die nog niet heel veel ervaring hebben.

Fanes huttentocht

Fanes, Cortina d'Ampezzo, Cinque Torri, Civetta

Het natuurpark Fanes is een uniek stuk berglandschap en daarom ook een zeer geliefde tocht om te rijden op de mountainbike. In deze hoek van de Dolomieten zitten wat minder liftstation, daarom is deze tocht ook zeer uitdagend voor de XC-mountainbiker die ook graag veel hoogtemeters maakt op de mountainbike.

Via het Fanes gebergte gaat deze huttentocht via Cortina, Cinque Torri en Civetta. 

GPX huttentocht varianten

Type mountainbike

Het type mountainbike dat je rijdt, bepaalt voor een groot gedeelte de routes en trails voor de GPX huttentocht. Op basis van je type mountainbike bieden we verschillende GPX huttentochten: onze standaard GPX huttentocht rijd je op een Enduro of Trail mountainbike. De XC huttentocht rijdt je op een XC fully of op een hardtail met trail allure. Tegenwoordig is het natuurlijk ook goed mogelijk een GPX huttentocht te rijden op een elektrische mountainbike, dit is onze EMTB huttentocht. Je kunt er ook voor kiezen om een van deze type mountainbikes te huren bij de verhuur in het Val Gardena. 

Lees nog meer over een geschikte mountainbike voor een GPX huttentocht.

GPX huttentocht

Met liftpas en een trail/enduro mountainbike, de ultieme MTB vakantie

De GPX huttentocht is een unieke mountainbike tocht in de Dolomieten. Je rijdt een spectaculaire mountainbike route van berghut naar berghut. In combinatie met een liftpas ga je de meeste hoogtemeters comfortabel en snel omhoog en rijdt je de mooiste en meeste mountainbike routes en trails die deze geweldige regio te bieden heeft. De meeste kilometers mountainbike je omlaag, een goed geveerde Trail / Enduro mountainbike is daarom zeker aan te raden. De GPX huttentocht kan eventueel ook met bagagetransport verzorgt worden.

XC huttentocht

XC-fully mountainbike, zonder liftpas, veel hoogtemeters rijden

Ben jij een mountainbiker die graag alles op eigen kracht omhoog rijd en dus geen gebruik wilt maken van een liftpas? Dan hebben wij verschillende routes samengesteld om een drie, vier of vijfdaagse huttentocht te rijden. Een GPX huttentocht zonder liftpas rijd je het beste op een hardtail met goede voorvork of XC-fully.

E-MTB huttentocht

Met of zonder liftpas, de meest comfortabele MTB huttentocht!

De Dolomieten bieden een varia aan uitdagende, natuurlijke single trails. Heb jij dus een E-mountainbike, dan kun jij kiezen om de E-MTB huttentocht te rijden.

Voor wie is een GPX huttentocht?

De GPX huttentocht is een MTB huttentocht voor mountainbikers die zelfstandig op pad willen gaan, zonder mountainbike gids, maar wel de zekerheid willen hebben van de mooiste mountainbike routes en trails en een bedje in de berghut natuurlijk! Het is natuurlijk wel belangrijk dat jij, of tenminste één iemand in de groep, goed overweg kan gaan met een GPS en ervaring heeft met navigeren met een GPS.

MTB huttentocht voor tweetallen

Een GPX huttentocht op mountainbike is zeer geschikt voor tweetallen. Samen met je bike-buddy op pad gaan en een onvergetelijk mountainbike avontuur beleven, dat is toch één van de mooiste dingen in het leven om samen te doen!?

Ook hebben er al vele stelletjes de MTB huttentocht samen gereden, voor vriend en vriendin, man en vrouw is de GPX huttentocht dan ook echt een aanrader om samen te ondernemen.

En als vader en zoon activiteit of moeder en dochter activiteit is een driedaagse mountainbike huttentocht in de Dolomieten een ervaring die je niet snel zult vergeten.

MTB huttentocht voor groepen

Zoek jij voor jouw vereniging, fietsclub of groep een sportieve uitdaging, vraag dan een GPX huttentocht aan en wij helpen met het verzorgen van een GPX groepsreis, met of zonder mountainbike gids erbij.

Ben jij met een vriendengroep op zoek naar een sportief uitje of een sportieve activiteit? Dan kun je ook eens denken aan een GPX huttentocht!

Volg ons op de socials en blijf op de hoogte van de laatste reizen, nieuwste routes en trails!