Niet voor niets onderdeel van de UNESCO werelderfgoed lijst, unieke geologie en markante rotsformaties.
De Dolomieten maken onderdeel van de zuidelijke Kalkalpen en liggen in Noord-Italië. Met de MTB huttentocht mountainbike je door de provincies van Alto Adige, Trentino en Belluno. Dit indrukwekkende berglandschap is 250 miljoen jaar geleden ontstaan uit versteende koraalriffen. Door erosie en verwering in de afgelopen miljoenen jaren zijn de karakteristieke rotsformaties ontstaan. Het is werkelijkwaar fascinerend om je voor te stellen dat dit lang geleden een tropische zee is geweest en vandaag de dag één groot mountainbike paradijs is geworden voor jou!
Markante rotsformaties
Mountainbiken door de markante rotsformaties van de Dolomieten is geweldig. Tijdens de MTB huttentocht laten we je vele van deze imposante bergpieken zien. Het is bijzonder dat deze rotsformatie stuk voor stuk een eigen karakter hebben gekregen in de loop der tijd. Zo zijn er de ’tafelbergen’, die meer of minder ‘vlakker’ zijn op de top, zoals het Sella massief en het Sciliar massief. Aan de andere kant heb je de bergen met een ontzettend grillig karakter zoals de Geisler bergen en de Catinaccio (Rosengarten). Deze bergen zijn ontstaan uit vulkanisch gesteente wat ‘sneller’ verweert en heeft gezorgd voor grote spleten en kloven.
Het hoogste punt van de Dolomieten bezit nog de enige en laatste gletscher: de Marmolada gletscher, deze wordt ook ’the Queen of the Dolomites’ genoemd.
Gruppo del Sella
Één van de highlights van de MTB huttentocht is het ´rondje´ om het Sella massief. Dit massief bestaat uit verschillende bergtoppen, de hoogste top is de Piz Boé op 3151 meter. Andere markante formaties van dit massief zijn de ‘Sella Towers’ en de Piz Ciavazes, die zijn mooi te zien vanaf de Col dei Rossi. In de winter lijken deze bergen altijd op een grote slagroom taart met poedersuiker erop.
Sassolungo
De Sassolungo is een zeer imposante berg die als een rode draad in de MTB huttentocht is verwoven. Hij is maar liefst 3181 meter hoog en bestaat uit nog meer bergtoppen dan alleen de ‘Langkofel’, wat haar duitse benaming is. De Punta Grohmann met 3126 meter is het op één na hoogste punt. Twee andere opvallende bergen zijn de Punta delle Cinque Dita (de vijf-vingers) en de Sassopiatto, de platte berg.
Marmolada gletscher 3342 meter
De koningin van de Dolomieten is de Marmolada gletscher en is met 3342 meter de hoogste piek van de Dolomieten. Om op de top van deze gletscher te komen moet je met drie gondel cabines omhoog. Boven is een 360 panorama uitzichtpunt en kijk je uit over de Stubaier Alpen en Zillertaler Alpen in het noorden. Als je naar het zuiden kijkt, kun je op een heldere dag zelfs Venetië zien liggen. In de winter kun je er ook prachtig vanaf skiën of snowboarden!
Monte Sciliar
Op de Alpe di Suisi rijden we een prachtige panorama tour met uitzicht over de Monte Sciliar. Deze markantie punt is met 2462 meter niet de hoogste bergpiek, maar wel een heel opvallende. Deze ’tafelberg’ heeft een platte bovenkant, maar een zeer grillige punt aan het uiteinde.
Gruppo delle Odle
Hoog boven alles steken de bergpieken van de Gruppo delle Odle uit. Deze toppen liggen in het natuurpark Puez-Geisler en zijn wederom een parel van de Dolomieten. Met de MTB huttentocht komen we hier heel dichtbij. Via de Seceda gondel komen we tot 2500 meter en mountainbiken we naar de Panascharte, een gave inkeping van deze grillige bergkam. Hoogste punt van deze berggroep is de Sas Rigais met 3025 meter, op de foto verdwijnt deze in de wolken.
Wist je dat de Dolomieten zijn vernoemd naar een Franse Geoloog, Déodat de Dolomieu. Hij was de eerste die het gesteente van de Dolomieten heeft onderzocht en de eer heeft gekregen om het zijn naam te geven tussen 1750 – 1801. Tot daarvoor werden de Dolomieten ook wel de ‘bleke bergen’ genoemd.
Catinaccio 3002 meter
Vanuit het Val di Fassa is er zicht op de Catinaccio 3002 meter. Dit gebergte biedt een waar spectakel als de zonsondergang hier plaats vindt. Dan komt er een dieprode kleur te voorschijn, misschien zie jij deze ook wel tijdens de MTB huttentocht. Wist je trouwens dat er ook een klein skigebied ligt? De zwarte piste is hier vernoemd naa Alberto Tomba (la Bomba)!
Cinque Torri bij Cortina d'Ampezzo
De ‘vijf torens’, is de vertaling in het Nederlands van Cinque Torri, liggen op een hoogte van 2200 – 2360 meter. Het ligt een stukje verder dan waar we met de groepsreis komen van de MTB huttentocht. Om bij de Cinque Torii te komen moet je de Passo Falzarego over richting Cortina d’Ampezzo. Echter kun je deze bijzondere rotsformatie wel bezoeken met een privé huttentocht of GPX huttentocht. Het is ook een populaire bestemming voor bergbeklimmers, ‘Cortina’s Scoiatolli’ waren de eerste klimmers in 1939 die deze rotsen beklommen.
Gruppo di Fanes
In het natuurpark Fanes waan je je in een andere wereld. Omringd door een zee van natuur, steile pieken, bergweides, hoogvlaktes en vele bergmeertjes is het een plek waar de natuur nog de overhand heeft. Met een beetje geluk ‘fluiten’ er nog een paar bergmarmotten naar je. Om in dit natuurpark te komen, moet je heel wat hoogtemeters rijden op de mountainbike. Een bezoek aan dit natuurpark is dus alleen voor de ervaren mountainbikers een goed idee. Tiidens een privé huttentocht of GPX huttentocht is dit zeker mogelijk!
Er zijn nog veel meer bergen in de Dolomieten die je ziet tijdens een MTB huttentocht, zoals:
Monte Pelmo 3168 meter
Civetta 3220 meter
Gran Cir 2592 meter
Sas de Pordoi 2950 meter
Sassonher 2665 meter
Heb je zelf een idee om ergens naar toe te mountainbiken in de Dolomieten en wil je dit graag combineren in een huttentocht op mountainbike? Neem dan contact op met ons!
Blijf op de hoogte van onze laatste reizen en blijf op de hoogte van de onze MTB huttentochten en nieuwste mountainbike routes en single trails via onze social media.