MTB huttentocht voorbereiding

Een goede voorbereiding is noodzakelijk! Voordat je naar de Italiaanse Dolomieten gaat voor een mountainbike huttentocht is het belangrijk dat je een aantal punten overweegt en je daar goed op voorbereid. 

 1. Uitrusting
 2. Conditie
 3. Niveau
 4. Omstandigheden 
1. Uitrusting
Welke mountainbike uitrusting moet je hebben voor in de bergen?

Naast een geschikte mountainbike, moet je ook over de juiste mountainbike uitrusting beschikken. Een aantal punten die van belang zijn op de mountainbike:

 • Rugzak voor mountainbiken van 30-40 liter
 • Helm geschikt voor mountainbiken
 • Mountainbike kleding voor mooi weer en slecht weer
 • Mountainbike schoenen
 • Mountainbike handschoenen
 • Fietsbril of zonnebril
 • Eventueel knie en elleboog bescherming
 • Bidon en energy repen
 • Tools voor reparaties
 • E.H.B.O. setje

Na bevestiging van een MTB huttentocht ontvang je van ons natuurlijk een uitgebreide paklijst. 

2. Conditie
Zorg dat je fit begint aan de MTB huttentocht!

Om maximaal te genieten en met veel plezier te mountainbiken is het belangrijk dat je fit en gezond aan de MTB huttentocht start, en ook weer zo eindigt natuurlijk. De beste manier om om fit te worden is door veel te mountainbiken. Tijdens een MTB huttentocht zit je namelijk een groot gedeelte van de dag op de mountainbike. Denk aan tenminste tweeëneenhalf uur in de ochtend en tweeëneenhalf uur in de middag. Afhankelijk van het type MTB huttentocht, hoeveel dagen en kilometers/hoogtemeters je wilt gaan rijden. Zeker als je een XC huttentocht gaat rijden zonder liftpas, moet je topfit zijn. Met een E-MTB huttentocht kun je met een basis conditie al op pad gaan!

Zorg er in ieder geval voor dat je de weken voordat je de MTB huttentocht gaat rijden voldoende kilometers hebt gemaakt op de mountainbike. Zo raakt jouw lichaam alvast gewend om lang op het zadel te zitten in onverhard terrein. Dit kan prima op Nederlandse mountainbike routesTip, rijd ook al eens een route met je rugzak om!

3. Niveau
Welke mountainbike skills moet ik hebben voor in de bergen?

Mountainbiken in de Italiaanse Dolomieten is natuurlijk anders dan mountainbiken op Nederlandse mountainbike routes. Het terrein is steiler en ruiger. Afhankelijk van het type huttentocht je rijdt, gelden er verschillende mountainbike skills. Voor alle huttentochten geldt dat je al mountainbike ervaring moet hebben. Voor de basis route met liftpas van de ‘easy riders’ moet je basis vaardigheden hebben en weten, zoals:

 • de juiste mountainbike positie
 • evenwicht
 • gewichtsverplaatsingen
 • timing van je schakelmomenten 
 • gedoseerd remmen
 • vlakke bochten en kombochten rijden
 • obstakels rijden (rock gardens, wortels)

Evenals het rijden op verschillende onverharde ondergronden zoals zand, wortels, gras en losse stenen.

training voor de mtb huttentocht

Voor de ervaren mountainbikers (‘experienced riders’) verwachten wij naast deze basis vaardigheden ook dat je vertrouwd bent met het rijden op verschillende ondergronden zoals rock gardens en north shores. Ook gevorderde mountainbike skills zoals trackstands, bunny hops, drop-ins, rijden van skinny’s & pumps, switchbacks, tabletop jumps zijn hier gewenst.

Met de MTB huttentocht zul je veel hoogtemeters afdalen, hiervoor is het comfortabel en veiliger om met flat pedals te rijden. Deze bieden veel ondersteuning en daarmee kun je gemakkelijk af- en opstappen op een technische sectie. Tip: wissel je trapper setup en wen alvast aan het rijden met flat pedals (als dit nog niet het geval is).

Ga jij zonder liftpas de XC huttentocht rijden? Dan zijn click pedalen natuurlijk weer in het voordeel!

Kan ik mee op MTB huttentocht in de Italiaanse Dolomieten?

Complete beginners kunnen dus nog niet mee op MTB huttentocht in de Dolomieten. Zij moeten eerst een mountainbike clinic volgen en ervaring op doen. Heb jij nog geen ervaring in de bergen, maar wel op de mountainbike routes in Nederland, dan kun je natuurlijk mee! 

Heb jij nog vragen over jouw mountainbike skills? Neem dan contact op met ons!

weersomstandigheden tijdens een mtb huttentochten kunnen afwisselend zijn
4. Omstandigheden
Wees voorbereid op zon, wind, regen, kou en soms zelf sneeuw

In de Italiaanse Dolomieten zijn meer dan 300 zondagen in het jaar en is de kans dus groot dat je lekker in de zon op pad gaat. Maar het kan ook flink te keer gaan tijdens een zomerse onweersbui. Of het kan nog sneeuwen in het voorjaar of alweer beginnen met de eerste sneeuw in het najaar. Het is dus van belang dat je je hier goed op voorbereid. Bekijk voor vertrek naar de weersvoorspelling en zorg ervoor dat je dit dagelijks blijft doen voor vertrek en of de geplande route haalbaar is of dat je beter een alternatieve route moet rijden.

Volg ons op de socials en blijf op de hoogte van de laatste mountainbike reizen en nieuwste routes en trails!